MEDITERRANEAN BREEZE HOUSE

Aegina 2012

Αν θέλουμε να δώσουμε με δυο λέξεις την αίσθηση  που αποπνέει  αυτή η κατοικία θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «μεσογειακή αύρα».

Πρόκειται για ένα συγκρότημα που αποτελείται από μια διώροφη κατοικία και τρεις ανεξάρτητους ξενώνες. Η ιδιομορφία του οικοπέδου – μια μακρόστενη επίπεδη λωρίδα γης, στον άξονα βορρά νότου, 800 μ2 περίπου – με στενή πρόσοψη προς τη θάλασσα και τη μεγάλη πλευρά δίπλα σε μια λωρίδα νερού που εισχωρεί στην ξηρά, υπήρξε καθοριστική στη διάταξη των κτισμάτων. Ο προσανατολισμός αυτός επιτρέπει την θέα προς την θάλασσα στα βόρεια και τον λόφο του Ναού της Αφαίας στα νότια.

Η  κύρια κατοικία στο εμπρός τμήμα του οικοπέδου αναπτύσσεται σε δύο ορόφους : στο ισόγειο βρίσκονται οι ανοιχτοί / κοινοί χώροι και  στον όροφο τοποθετούνται τα υπνοδωμάτια. Υπάρχει σαφήνεια στην οργάνωση της κάτοψης, τη δημιουργία των όγκων. Μέσα από τα πλήρη και τα κενά και τις μεταλλικές πέργκολες δημιουργούνται άκρως ενδιαφέροντα παιχνίδια φωτός και σκιάς.

Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι ως επί το πλείστον φυσικά – μάρμαρο, σίδηρος, γυαλί-  και κινούνται στις αποχρώσεις του λευκού και του σκούρου γκρι.

Κομβικό σημείο αναφοράς για όλο σύστημα είναι ο χώρος της  πισίνας που χρησιμεύει ως συνδετικό στοιχείο μεταξύ των κατοικιών.

Οι ξενώνες – τρεις κύβοι απλωμένοι στο έδαφος – με τοίχους λιθοδομής και επιχρίσματα από λευκό σοβά χρωματίζονται εσωτερικά σε πιο δυνατούς  τόνους: πράσινο – μπλε – λιλά.

Η συσχέτιση με το μικροκλίμα υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην εκπόνηση της μελέτης. Η θέση του οικοπέδου είναι σε πολύ  ευνοϊκό σημείο εις ότι αφορά την κίνηση των θαλάσσιων και στεριανών ρευμάτων του αέρα. Η μελετημένη δημιουργία των ανοιγμάτων στις όψεις και η εκ περιτροπής χρήση τους δίνει τη δυνατότητα φυσικού δροσισμού καθ’ όλη τη διάρκεια των θερμών μηνών. Το νερό της πισίνας που υπάρχει μεταξύ της κύριας κατοικίας και των ξενώνων είναι ένας άλλος σημαντικότατος παράγοντας φυσικού δροσισμού. Τα φυτεμένα δώματα δίνουν αυξημένους συντελεστές θερμομόνωσης με παράλληλη μείωση της θερμικής ακτινοβολίας και ηπιότερη ένταξη των κτιρίων στην περιοχή.
Ανεμιστήρες οροφής  σε όλους τους χώρους συμπληρώνουν τις ανάγκες δροσισμού.

Το κτίριο λειτουργεί θαυμάσια τους θερινούς μήνες χωρίς την ανάγκη κλιματισμού. Η ύπαρξη ενδοδαπέδιου συστήματος σωληνώσεων δίνει τη δυνατότητα για θέρμανση ή δροσισμό ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Τέλος μέσω βιολογικού συστήματος καθαρισμού των λυμάτων επιτυγχάνεται η επανάχρηση του νερού για το πότισμα του κήπου.