SUNNY SIDE VILLA

Paros, Golden Beach 2013

Η κατοικία αναπτύσσεται σ’ ένα επίπεδο παράλληλα με την παραλία της Χρυσής Ακτής στην Πάρο. Έχει σχεδιαστεί ώστε όλοι οι κύριοι χώροι να έχουν ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και το ενδιάμεσο φυσικό περιβάλλον, και με γνώμονα την προστασία των εξωτερικών χώρων από τους βόρειους ανέμους.
Η κύρια κατοικία αποτελείται από τέσσερα master υπνοδωμάτια, κουζίνα και ενιαίο χώρο τραπεζαρίας – καθιστικού.
Εκατέρωθεν του κυρίως κτιριακού όγκου έχουν σχεδιαστεί δυο ανεξάρτητοι όγκοι που λειτουργούν ως ξενώνας και ως βοηθητικής χρήσης για τον περιβάλλοντα χώρο. Κεντρικό θέμα των εξωτερικών χώρων αποτελούν η πισίνα, μπροστά από το καθιστικό και οι επιμελώς στεγασμένοι χώροι χαλάρωσης. Υπαίθρια καθιστικά με pool bar από τη μια πλευρά και εκ διαμέτρου αντίθετα, μπροστά από την κουζίνα, η εξωτερική τραπεζαρία.Με τον τρόπο αυτό παραμένει ανεμπόδιστη η οπτική επαφή της κατοικίας με τη θάλασσα.
Το υπάρχον φυσικό περιβάλλον, μεγάλα αλμυρίκια, καλαμιές και αθάνατα, στο όριο του οικοπέδου προς την παραλία, δημιουργούν την αίσθηση ενός τεράστιου αύλιου χώρου που δεν ορίζεται μόνο από τις δαπεδοστρωμένες επιφάνειες, αλλά συμπληρώνεται και συνεχίζεται από τη χαμηλή βλάστηση σε όλο τον ακάλυπτο χώρο. Τα δάπεδα έχουν διαστρωθεί με τσιμεντοκονία στο χρώμα της άμμου, ενώ περιμετρικά της πισίνας έχει τοποθετηθεί ξύλινο deck σε φυσικούς τόνους. Πέργκολες με ακανόνιστη ξυλεία και φύλλα καλαμιάς κατασκευάστηκαν για τη σκίαση των χώρων, πέτρινοι τοίχοι με μικρά ανοίγματα για την προστασία από τους ανέμους του νησιού.
Το φως, που εισέρχεται ανεμπόδιστα στο χώρο από επάλληλα ανοίγματα διαφορετικού προσανατολισμού, ανακλώμενο στις λευκές επιφάνειες αναδεικνύει τις λιτές γραμμές και την καθαρότητα του σχεδιασμού. Έπιπλα, υφάσματα και διακοσμητικά από φυσικά υλικά, προσδίδουν μια αίσθηση άνεσης και χαλαρότητας.
Η κατοικία, με βάση τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, κατατάσσεται στην υψηλή ενεργειακά κατηγορία “Α”, καθώς εφαρμόστηκαν σε όλο το κέλυφος μεγάλου πάχους μονώσεις από υλικά υψηλών προδιαγραφών και έγινε επιλογή κουφωμάτων και υαλοπινάκων με χαμηλούς συντελεστές θερμοπερατότητας.
Παράλληλα, για την παρασκευή ζεστού νερού χρήσης και τη θέρμανση του νερού της κολυμβητικής δεξαμενής, γίνεται χρήση ηλιακών συλλεκτών, ενώ στα συστήματα θέρμανσης – κλιματισμού εφαρμόστηκαν προηγμένες τεχνολογικά λύσεις, με  δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας και κεντρικές μονάδες υψηλού βαθμού απόδοσης.
Τέλος για τις ανάγκες άρδευσης, γίνεται αξιοποίηση των ομβρίων υδάτων, που συλλέγονται από το δώμα, καθώς και των ακάθαρτων νερών, μετά από επεξεργασία τους.

The residence unfolds at a level parallel to the Golden Beach in Paros Island. It is designed so that all main spaces have unobstructed views to the sea and the in-between landscape, with regard to the protection of external areas from northern winds.
The main residence consists of 4 master bedrooms, a kitchen and an open plan dining and sitting area. On either side of the main building volume, two independent volumes house the guest room and auxiliary spaces to the surrounding area. The focal point of the residence’s external areas is the swimming pool, situated in front of the sitting area, and the thoroughly covered relaxation spaces with an open air pool bar. Diametrically  opposed, an outdoor dining area is situated in front of the kitchen. Thus, the visual contact between the residence and the sea remains intact.
Large tamarisks, reeds and agave at the border of the site to the beach, create a sensation of an overlarge courtyard space which is not only defined by paved surfaces but also completed and continued by low vegetation throughout the surrounding area. Floors are layered in cement screed at the colour of the sand and a wooden deck in natural hues is laid around the pool. Pergolas covered by irregular timber and reed leaf are constructed for shading, while stone walls with small openings, for protection from the island winds.
Light permeates the interior spaces through successive openings of different orientation; reflected on white surfaces, it highlights the clean design lines. Furniture, fabrics, decorative elements are all made of natural materials and attribute a sense of comfort and relaxation, ideal for a country home. The residence, according to the energy performance of buildings regulation, is ranked high energy class “A”, as thick high quality insulation is applied throughout its shell while the selected casings and glazing have low thermal transmittance (U frame and U glass values).
Additionally, solar collectors provide hot water and heat the swimming pool water, while heating and cooling systems are energy efficient. Finally, rainwater is collected from the roof for irrigation and grey water is reused after a treatment process, for the same purpose.