SUNSET VIEW HOUSE

Aegina 2006

Το κτίριο έχει μακρόστενο σχήμα, βρίσκεται σε οικόπεδο με κλίση προς την θάλασσα και έχει θέα προς το βορρά, ενώ ο άξονας ανατολής / δύσης προκύπτει από τη μορφή του οικοπέδου.

Η κατοικία αποκτά πλαστικότητα με τη διάρθρωση των όγκων και την εναλλαγή ανοιχτών / κλειστών μερών ενώ γίνεται σαφής διαχωρισμός των κοινών χώρων από τους χώρους ύπνου.

Οι ημιυπαίθριοι και οι προστατευμένες βεράντες δίνουν δυνατότητα επιλεκτικής χρήσης του κτιρίου κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Ειδικά μελετημένα ανοίγματα στους δυτικούς τοίχους και στην οροφή, δίνουν δυνατότητα φυσικού δροσισμού το καλοκαίρι με την εκμετάλλευση των ρευμάτων αέρα που έρχονται από την θάλασσα.

Βασικό στοιχείο για την αίσθηση ευεξίας στο σπίτι είναι η χρήση της γεωθερμίας* μέσω δαπέδου για τη θέρμανση και τον δροσισμό. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στη Δυτική Ευρώπη, και αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας.

*Η γεωθερμία δίνει ομοιογένεια στην αίσθηση ζέστης ή δροσιάς με πολύ χαμηλό κόστος χρήσης σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα. Περισσότερες πληροφορίες Γεωθερμία – Βικιπαίδεια